Elevdager på Berg Bygdetun

Tirsdag 5. september tok vi i Berg, Rokke og Asak Historielag imot 32 elever og seks lærere og assistenter fra Berg skole. De ble fraktet til og fra skolen med to maxi-taxier.

Torsdag 7. september kom det 44 elever og åtte lærere og assistenter fra Tistedal skole opp til oss på bygdetunet. Halden kommune sponset opplegget ved å betale for transporten og for leie av to mobile toaletter.

I Helgerød-stua var Turid Sørbrøden guide og forteller. Her fikk elevene vite om dagliglivet på en gård for vel hundre år siden, om hvem som hadde ansvar for hva, hva de spiste og hvor og når de sov, og litt om mange av de gjenstandene som finns i huset. Vasking av tøy på ”gamle måten” var det lagt opp til som en praktisk ”gjøring” for elevene – og de syntes det var veldig artig med Sunlight-såpe og vaskebrett, og ikke minst likte de å bruke en god gammeldags vrimaskin, som Turid hadde tatt med fra Sørbrøden.

Tor Sørbrøden tok med seg elevene inn på stabburet der de bl.a. fikk lære seg forskjell på ulike kornsorter som en gang ble oppbevart på stabburet, og der og på låven fortalte Tor om de ulike gjenstandene og redskapene som fins her.

På fjøset fikk de lære mye om fjøsstell og bl.a. om hvordan man melket kuene den gang. Bak låven ble hestevandringen forklart og demonstrert, men uten hest på stallen, måtte elevene selv være hest for å få fart på hestevandringen. Den andre dagen var Trygve Simensen vikar for Tor på denne ”stasjonen”.

I smia hadde Yngvar Holt god fyr på essa. Her fikk elevene lære om og demonstrert smedens utstyr og arbeid, og mange elever fikk slå med hammeren på det glødende jernet på ambolten.

I ”undervisningsrommet” i annen etasje i Helgerødstua holdt spikke-gruppene til. Været var ikke det aller beste, ganske surt og med litt regn av og til, så det var godt å være under tak med denne aktiviteten. Sjef for spikkinga den første dagen var Dag Friberg. Han hadde med seg ferdige emner av ferske, tynne bjørkestammer kuttet i passende lengder. Nyinnkjøpte, skarpe spikkekniver gjorde at elevene raskt omskapte emnene til små bygdetun-nisser. Freddy Fagerholt var vikar for Dag på torsdagen, men Gerd Strand var med på spikkinga begge dager og hadde ansvar for at nissene ble malt – og at plaster ble delt ut til de som ”spikket litt på egen hånd”. Stor stas å få med seg egenproduserte nisser hjem!!

 

Kommentarer er stengt.